News

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a Gödöllői Új Művészet Közalapítványt!

A Gödöllői Iparművészeti Műhely a gödöllői szecessziós művésztelep szellemiségén alapuló alkotóműhely, kortárs galéria és művészeti oktatási helyszín. A műhely fő célkitűzése a professzionális kortárs képző-és iparművészet szélesebb körben való megismertetése.  Programjában közösségi művészeti projektek,  szakmai beszélgetések, a művészek kooprodukcióját támogató események, művészeti workshopok, animációs estek, helyspecifikus projektek, divatbemutatók szerepelnek.

Adószám I 18680968-1-13

_________________________________________________________

A KORTÁRS ÉKSZER
fiatal ékszerművészek csoportos kiállítása
2020. 02.15 – 05.10.

megnyitó I 2020 I 02 I 15 I 16h

Lehet-e a díszítő funkcióján túl más szerepe is egy ékszernek? Milyen jelentésváltozáson ment keresztül a kortárs ékszer fogalma az elmúlt időszakban? Mi inspirálja a fiatal, feltörekvő tervezőket?

A hagyományos, elsősorban díszítő funkciót betöltő, drága alapanyagokból készült ékszerek mellett egyre inkább előtérbe kerülnek azok a forma-és anyaghasználatukban is újszerű, meghökkentő, szokatlan ékszerek, amelyek képző-és iparművészet határait feszegetve új tartalommal töltik meg a kortárs ékszer fogalmát. Olyan kísérleti ékszerek, autonóm műalkotások ezek, amelyek újfajta technológiai megoldásokat és anyagfelhasználásokat mutatnak be,  társadalmi jelenségekre reflektálnak, vagy éppen egy gondolat, egy történet hordozói.  A kiállítás olyan fiatal, feltörekvő ékszerművészek munkáit mutatja be, akik a kortárs ékszerre a hagyományos funkcióján túl a konceptuális művészet egyik lehetséges médiumaként tekintenek.

kiállító művészek

BÖRCSÖK ANNA
FAZEKAS VERONIKA
FEKETE FRUZSI
HORÁNYI KINGA
LŐRINCZ RÉKA
NEUZER ZSÓFIA
TENGELY NÓRA
VÁGI FLÓRA
VESZPRÉMI GABRIELLA

A kiállítás megnyitó vendégművésze I GÓG ANGÉLA food designer

A kiállítást köszönti I BÁRDY PÉTER Gödöllő város alpolgármestere
A kiállítás megnyitja I HORÁNYI ATTILA PhD művészettörténész

Kurátor I HIDASI ZSÓFI textiltervező művész
Felelős kiadó I KATONA SZABÓ ERZSÉBET Ferenczy Noémi-díjas textilművész

Támogató I Gödöllő Város Önkormányzata I Nemzeti Kulturális Alap

Az esemény nyilvános, melyen kép-és hangfelvétel készül.

_________________________________________________________

ZÁRÓESEMÉNY a MŰVÉSZI IPAR I Nagy Sándorra (1869–1950) emlékezünk című kiállításhoz kapcsolódóan a Gödöllői Iparművészeti Műhelyben 2019. december 8-án 16 órakor


A záróeseményen ŐRINÉ NAGY CECÍLIA művészettörténész kurátori tárlatvezetést tart.

A záróesemény vendégművésze A. JOÓB EMESE énekes, kobzos előadó és leánya ALBERT ANNA népdalénekes. Műsorukban megszólalnak a Nagy Sándort ihlette balladatémák énekelt szövegei – Kádár Kata, Budai Ilona, Szép Salamon Sára, és Júlia szép leány balladája.

Támogató I Gödöllő Város Önkormányzata

Az esemény nyilvános, amelyen kép-és hangfelvétel készül.

_________________________________________________________


A MŰVÉSZI IPAR I Nagy Sándorra (1869–1950) emlékezünk

 


Kiállítás megnyitó I 2019. szeptember 14. szombat 17 óra

Köszöntőt mond
DR. GÉMESI GYÖRGY Gödöllő város polgármestere

Bevezetőt mond
KATONA SZABÓ ERZSÉBET Ferenczy Noémi-díjas textilművész

Megnyitó beszédet mond
FÁBIÁN BALÁZS a Gödöllő Városi Múzeum igazgatóhelyettese

A kiállítás kurátora és a kiállítást rendezte
ŐRINÉ NAGY CECÍLIA művészettörténész

Nagy Sándor a gödöllői művésztelep vezető mestere 1869-ben, 150 évvel ezelőtt született. 1907-ben költözött Gödöllőre családjával, barátja, sógora és művésztársa Körösfői-Kriesch Aladár hívására. Itt telepedett le, élete végéig megőrizte és hirdette műveiben és írásaiban a „gödöllőiséget”. Kiállításunkon, a Gödöllői Iparművészeti Műhely Alkotóházában elsősorban a művész iparművészeti tervezéseit mutatjuk be. Láthatjuk a velencei magyar pavilon óriási homlokzati üvegfestményének színes kartonját, a marosvásárhelyi Kultúrpalota díszterméhez készült, balladákat ábrázoló kartonokat. Kárpitokat, ornamentika terveket. A kiállításon először kerül bemutatásra Nagy Sándornak az első világháború emlékére készült mozaikterve, ami mély érzékenységéről emberszeretetéről tesz tanúbizonyságot.

Tárlatvezetés I Az október 12-én, a Gödöllői Városi Múzeumban megnyíló Nagy Sándor emlékkiállítással egybekötve, 2019. október 26-án 10 és 13 óra között.

A kiállítás megtekinthető 2019. december 8-ig szombatonként és vasárnaponként 14-18 óráig

Támogató I Gödöllő Város Önkormányzata


___________________________________________________

Újragondolt anyagok a kortárs textiltervezésben
KONTEXTUS című kiállításunkhoz kapcsolódó szakmai beszélgetés a kortárs textilművészet aktuális trendjeiről

2019. szeptember 6. péntek 19 óra


A beszélgetésben résztvevő művészek  

KOVÁCS MÓNIKA textilművész
TEMESI APOL textilművész
ÚJSZÁSZI TÜNDE textilművész

A beszélgetést vezeti I ANTALÓCZY TÍMEA Phd szociológus, kutató

Az este menete I A három textilművész egyenként 10-15 perces vetítés keretében mutatja be munkáit.  A rövid előadások után a kötetlen szakmai beszélgetést Antalóczy Tímea vezeti.

Kurátor I HIDASI ZSÓFI textiltervező művész
Felelős kiadó I KATONA SZABÓ ERZSÉBET textilművész, a Közalapítvány elnöke
Támogató I Gödöllő Város Önkormányzata

KONTEXTUS című kiállításunk TEMESI APOL és ÚJSZÁSZI TÜNDE textilművészek munkáin keresztül a kortárs textiltervezés tendenciáira, megközelítési módjaira, a különböző művészeti területek, képző-és iparművészet összefonódására, átjárhatóságára fókuszál.

Temesi Apol és Újszászi Tünde textilművészek alkotásaiban újragondolt vagy újrafelhasznált anyagok jelennek meg teljesen új kontextusban. Újszászi Tünde különböző formájúra hajtogatott papírelemekből, fényvisszaverő csíkokból alkot képzőművészeti installációkat, míg Temesi Apol textilipari gyapjú hulladékok újragondolásával hoz létre alkalmazott felületeket.

A szakmai beszélgetésre a két kiállító művész mellett KOVÁCS MÓNIKA textilművészt, a KOMONKA textilek tervezőjét hívtuk még meg. Kovács Mónika 2014-ben diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textiltervező szakán. Szövött struktúráiban sárgaréz-, vörösréz- és acélszálak képezik a vetülékfonalat. Anyagainak meghatározó alakítója a környezet, hiszen az időjárás változásainak kitett fémek korróziója folyamatosan új rétegeket hoz létre a szöveteken.

ÚJSZÁSZI TÜNDE 2010-ben végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textiltervező szakán. Alkotásainak két fő inspirációs forrása a szövés technikája, amely különböző formálási módokra, konstrukciókra ad lehetőséget és az üres tér, amely számára az alkotói szabadság térbeli kifejeződése. Művei modulárisan felépülő installációk, ismétlődésre épülő ritmikájukat a szövet térbeliségéből és mozgásából adódó dinamika töri meg. Több külföldi díja mellett a művész 2019-ben először mutatta be munkáit önálló kiállítás keretében a berlini Galerie Pugliese Levi-ben.

TEMESI APOL 2014-ben diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textiltervező szakán. Az anyagmegmunkálásban rejlő lehetőségek előtérbe helyezése, a slow design gondolkodásmódja meghatározó szerepet tölt be munkásságában. Az ipari hulladékok másodlagos életét kutatja, a szövés technikájával, méhsejtes rendszerek kialakításával és anyagfejlesztéssel hoz létre funkcionális vagy képzőművészeti jellegű háromdimenziós burkolatokat. Temesi Apol jelenleg a MOME doktorandusza.

A beszélgetést ANTALÓCZY TÍMEA Phd szociológus, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Elméleti Intézetének tanszékvezető egyetemi docense vezeti. Fő kutatási területei: kultúra, művészet, média, divat, az egyetemen többek között kritikai kultúrakutatást, divatszociológiát, design-és művészetszociológiát tanít.

_________________________________________________________

SLOW ANIMÁCIÓK I Animációs est a Gödöllői Iparművészeti Műhely hátsó kertjében a slow gondolkodás jegyében
2019. augusztus 10. szombat 20 óra

Hova a nagy sietség? Lassíts! Előbb-utóbb valamennyiünk életében – legyen szó egy házi munkát végző férjről, egy unott képeslapárusról, egy magányosan élő szingli nőről, vagy egy csapat mindenre elszánt versenykerékpárosról – elérkezik egy pont, amikor a napi mókuskereket felfüggesztjük. A válogatásba került animációs kisfilmek a hétköznapokban egy-egy pillanat erejéig megjelenő, kozmikus távlatokat felvillantó mágiát teszik meg tárgyukká, amely egy nem várt találkozás vagy egy kötelező iskolai múzeum-látogatás során, a természet diktálta jelenségekben, esetleg a végtelenben sokszorozódó molekulák táncában jelenik meg.

A 11 egyedi megformáltságú, magyar és nemzetközi animációból álló, 75 perces vetítési műsor a 2012-ben életre hívott budaörsi Primanima Animációsfilm-fesztivál korábbi éveinek programjából szemezget.

Kurátor I Orosz Anna Ida animációsfilm-történész
Felelős kiadó I Katona Szabó Erzsébet textilművész, a Közalapítvány elnöke

Aznap a program keretében este 20 óráig tekinthető meg aktuális KONTEXTUS című kiállításunk, Temesi Apol és Újszászi Tünde textilművészek kiállítása.

Támogató I Gödöllő Város Önkormányzata I Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál

____________________________________________

KONTEXTUS I TEMESI APOL és ÚJSZÁSZI TÜNDE textilművészek kiállítása
2019. július 13-szeptember 8.

Kiállítás megnyitó I 2019. július 13. szombat 17 óra

A kiállítást köszönti I MÉSZÁROS JUDIT, Gödöllő város főépítésze
A kiállítást megnyitja I KATONA SZABÓ ERZSÉBET Ferenczy Noémi-díjas textilművész

Közreműködő I GÓG ANGÉLA food designer I A megnyitón a kiállított művekre reflektáló installációt tekinthetnek és kóstolhatnak meg.

Kurátor I HIDASI ZSÓFI textiltervező művész

Támogató I Gödöllő Város Önkormányzata I Nemzeti Kulturális Alap

A kiállítás két fiatal textiltervező művész munkáin keresztül a kortárs textiltervezés tendenciáira, megközelítési módjaira, a különböző művészeti területek, képző-és iparművészet összefonódására, átjárhatóságára fókuszál.

Temesi Apol és Újszászi Tünde textilművészek alkotásaiban újragondolt vagy újrafelhasznált anyagok jelennek meg teljesen új kontextusban. Újszászi Tünde különböző formájúra hajtogatott papírelemekből, fényvisszaverő csíkokból alkot képzőművészeti installációkat, míg Temesi Apol textilipari gyapjú hulladékok újragondolásával hoz létre alkalmazott felületeket.

__________________________________________________

FINISSAGE I INSPIRÁCIÓ ÉS HAGYOMÁNY I kötetlen beszélgetés

KATONA SZABÓ ERZSÉBET Ferenczy Noémi-díjas textilművész
KÉK I FEKETE I PIROS című kiállításához kapcsolódóan

Időpont I 2019. június 28. (péntek) 17 óra

A beszélgetés a kiállítás helyszínén megtekinthető kalotaszegi installációhoz kapcsolódik. Az installáció Bódis Erzsébet textilművész kalotaszegi gyűjteményét mutatja be, megidézve a Katona Szabó Erzsébet textilművész gyökereit és a látásmódot, amely pályáján elindította.

Résztvevők
DR. BERECZKI IBOLYA a Szentendrei Skanzen főigazgató helyettese
KATONA EDIT néprajzkutató, a Népművészeti Múzeum munkatársa
ŐRINÉ NAGY CECÍLIA művészettörténész, a Gödöllő Városi Múzeum munkatársa

A művész 2019. június 22-én szombaton 19 órakor tárlatvezetést tart a kiállításon a Múzeumok Éjszakája gödöllői programsorozat keretében.

Támogatók I Nemzeti Kulturális Alap I Gödöllő Város Önkormányzata


___________________________________________________________

KÉK I FEKETE I PIROS
Katona Szabó Erzsébet Ferenczy Noémi-díjas textilművész önálló kiállítása
2019. május 11 – június 30.

A kiállítás helyszínén a művek mellett megtekinthető lesz egy installáció, Bódis Erzsébet textilművész kalotaszegi gyűjteményéből megidézve a művész gyökereit és a látásmódot, amely pályáján elindította.

Kiállítás megnyitó: 2019. május 11. szombat 17 óra

Köszöntőt mond I Dr. Gémesi György, Gödöllő város polgármestere
Bevezetőt mond I Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész
Megnyitó beszédet mond I Marcel Hendrickx, műgyűjtő, Turnhout város nyugalmazott polgármestere
Zene I Bass & Voice Duó I Szalay Heni és Szabó Mátyás

A kiállítást rendezte I Hidasi Zsófi textiltervező művész

TÁRLATVEZETÉS I 2019. június 22. szombat 19 óra I Múzeumok Éjszakája

ZÁRÓESEMÉNY I 2019. június 28. (péntek)
Inspiráció és hagyomány címmel kötetlen beszélgetés

Résztvevők I Dr. Bereczki Ibolya a Szentendrei Skanzen főigazgató helyettese I Katona Edit néprajzkutató a Népművészeti Múzeum munkatársa I Őriné Nagy Cecília művészettörténész a Gödöllő Városi Múzeum munkatársa

Támogatók I Nemzeti Kulturális Alap I Gödöllő Város Önkormányzata

Az esemény nyilvános, melyen kép- és hangfelvétel készül.


________________________________________________________

KÁNTOR JÓZSEF képzőművész és ZAKAR JÓZSEF keramikusművész kiállítása I 2019. március 9 –április 28.

 


Egymásra rímelő konstrukciókat mutat be a kiállítás I Kántor József képzőművész rétegekre épülő kompozíciói síkban, Zakar József keramikusművész autonóm plasztikái térben hozzák létre a geometria harmóniáját.

Kiállítás megnyitó I 2019. március 9. szombat 16 óra

A kiállítást köszönti I Pelyhe József, Gödöllő város alpolgármestere
A kiállítást megnyitja I Keppel Márton művészettörténész

Kurátor I Hidasi Zsófi textiltervező, a GIM művészeti vezetője
Felelős kiadó I Katona Szabó Erzsébet, Ferenczy Noémi-díjas textilművész, a Közalapítvány elnöke

Támogató I Gödöllő Város Önkormányzata

________________________________________________________

FŰZprojekt I Közösségi megvalósításon alapuló művészeti projekt a Körösfői utcában a GIM-ház szervezésében
2019. március 22-24.


látványterv I Guba Sándor építész

Célunk a régi művésztelep utcaképének megőrzése, az új parkoló zöldesítése a fűzépítészet technikájával.

A projekt keretében a parkoló betonfala örökzöld és virágzó növényekkel lesz befuttatva, ezen kívül a parkoló négy kijelölt helyén élő fűzfaszerkezetre felfuttatott növényinstalláció kerül kihelyezésre.  A projekt a koncepció megalkotóinak elképzelése szerint, Vati Vivien és Takács Edvárd tájépítészek szakmai vezetésével valósul meg.

A fűzstruktúrák elültetésére március utolsó hétvégéjén kerül sor három napos workshop keretében. A megvalósítást közösségi eseményként képzeljük el, minden részvételnek örülünk!

2019. március 22. péntek 17h
Takács Edvárd tájépítész előadása a fűzépítés technikájáról

2019. március 23-24. szombat és vasárnap 8-17h
A fűzstruktúrák elültetése

A projekt lebonyolítója I Hidasi Zsófi, a GIM művészeti vezetője

Koncepció I Guba Sándor építész, Guba Ilka fotóművész, Vati Vivien tájépítész, Remsey Dávid grafikusművész, Révész Gabriella építész, Szűcs Gábor építész, Hidasi Zsófi textiltervező

Felelős kiadó I Katona Szabó Erzsébet, a Közalapítvány elnöke

A projektet Gödöllő Város Önkormányzata támogatja.

_________________________________________________________

A GÖDÖLLŐI ÚJ MŰVÉSZET KÖZALAPÍTVÁNY 1998 óta működik.

Alapító okirata szerint a Közalapítvány támogatja a Gödöllői Szecessziós Művésztelep hagyományaira épülő kortársművészeti irányzatokat, a művészeti oktatást és a társművészetekkel való együttműködést.
Támogassa Közalapítványunk tevékenységét jövedelmének 1 %-ával.

ADÓSZÁM: 18680968-1-13


__________________________________________________________