Gobelin és szőnyegszövés

NYÁRI INTENZÍV GOBELIN- ÉS SZŐNYEGSZÖVŐ TANFOLYAM
2017. június 26 – július 3.

16807293_10212508371890565_2894603135609896792_nj

A gobelinműhelyben sajátos környezetben textiltervezést, a szőnyegszövés klasszikus technikáit és francia gobelint lehet tanulni.

Művészeti vezető: Farkasvölgyi Éva, Fleur Biennálé díjas kárpitművész

A tanfolyam díja: 39 000 Ft
A tanfolyam minden nap 10-17 óráig tart.
Jelentkezni lehet: Farkasvölgyi Éva kárpitművésznél a 30/ 700 44 43 telefonszámon vagy e-mailben: farkaseva.gobelin@gmail.com

ÚJ NYÁRI TANFOLYAMOK:

Design I. : július 24-28. (hétfőtől péntekig, naponta 10-16:30)
Tandíj: 30 000 Ft, amely magában foglalja az összes anyagköltséget.

Design II. : július 31. – augusztus 4. (hétfőtől péntekig, naponta 10-16:30)
Tandíj: 30 000 Ft (Erre a kurzusra csak az jöhet, aki már elvégezte a Design I. tanfolyamot.)

Jelentkezni lehet: Farkasvölgyi Éva kárpitművésznél a 30/ 700 44 43 telefonszámon vagy e-mailben: farkaseva.gobelin@gmail.com

 

GOBELIN-ÉS SZŐNYEGSZÖVŐ TANFOLYAM
2017. február – 2017. május

gim-f47511038fda

Művészeti vezető: Farkasvölgyi Éva, Fleur Biennálé díjas kárpitművész
www.farkaseva.net

Az oktatás Remsey Flóra Ferenczy, Noémi-díjas kárpitművész módszerét követve történik.

2017. február 2-től minden kedden és 2017. február 7-től minden csütörtökön 10 órától 14 óráig tartanak a foglalkozások.

Első foglalkozás csütörtöki csoportnak: 2017. február 2. (csütörtök) 10 óra 14 óra között
Első foglalkozás keddi csoportnak: 2017. február 7. (kedd) 10 óra 14 óra között

Jelentkezés: a részletekért (költség, időpont egyeztetés miatt) keresse személyesen Évát a 06 30 700 4443-os telefonszámon!

Megfelelő létszámú új jelentkező esetén indul esti kurzus hétfői napokon is.

 

A gobelinműhelyben sajátos környezetben textiltervezést, a szőnyegszövés klasszikus technikáit, és francia gobelint lehet tanulni.

„A régi szecessziós Művésztelep utcájában áll az a ház, ahová 1998 őszén a frissen alakult Gödöllői Iparművészeti Műhely beköltözhetett. Abban az utcában, ahol Nagy Sándor, Körösfői-Kriesch Aladár, Remsey Jenő éltek, ott, ahol Körösfői-Kriesch Aladár 1904-ben szövőiskolát hozott létre. Ez a szövőiskola megteremtette a gödöllői szőnyeg fogalmát, mely európai hírnevet szerzett a településnek. Később a szövőiskola a mai Iparművészeti Egyetem elődjének, az Iparművészeti Iskolának tanműhelyévé is lett.

Ebből az örökségből merítve formálódott ki a Műhely és környezete. Az alkotói munka, a kiállítási program és a művészeti nevelés fonódik itt össze egy helyszínen. A sajátos miliő meghatározó foglalatát adja az itt folyó tevékenységeknek. Nyugalmat, békességet sugároznak a régi bútorok, a dúsan burjánzó növényzet, a ritka változatosságú kerámiák, a falakon látható festmények és a nagy időigényű, az emberi kéz számtalan mozdulatából építkező szőnyegek. Az oktatás megindításánál előnyt jelentett a Petőfi Sándor Művelődési Központban korábban húsz évig működő, eszközeiben és programjában jól kiépített gobelin- és szőnyegszövő műhely átültetése. Hamar létrejött a rajz-, plasztika-, kerámia tanfolyam F. Orosz Sára keramikusművész, és a képzőművész-kör Farkas Éva gobelinművész vezetésével. 2004-től a képzőművész-kör munkáját Anti Szabó János formatervező, képzőművész irányítja. A kiállító teremben a különböző tematikájú, egyéni és csoportos kiállításokat egybefűzi Kecskés József kiállítás rendezői felfogása, melynek esztétikai értéke is pedagógiai fontosságú. A stúdiumot rajzoló számára nagy lehetőség, hogy közelről, hosszasan tanulmányozhatja a sorozatszerűen bemutatott szecessziós mesterek, neves kortárs művészek rajzait, festményeit. Láthat mesterségbeli felkészültségben mintát, művészi felfogásban sokféleséget. Katona Szabó Erzsébet textilművész egyéni elgondolása szerint fejlődő kert gazdag növényzete a természeti formák szerkezetének megfigyelését kínálja a növendékeknek. A tanterv figyelembe veszi az egyetemi, főiskolai, szakközépiskolai felvételire készülők szakirányú felkészítését. A rajzoktatás sikerét jelzi a kiemelkedően nagyszámú jelentkező. Az őskori, ókori kerámia tanulmányozása, a nagyszerű “rajzold le, mintázd meg és most újra rajzolt le!” módszer a formaérzék és a térlátás fejlesztését, a mesterség alapjainak megismerését szolgálja. Nyaranta tíz napos intenzív tanfolyamon vehetnek részt az érdeklődők. A tanítványok munkáit időről-időre Műhelymunka címmel kiállításokon mutatjuk be a gödöllői művelődési központ galériájában (2000; 2001; 2004 és 2009). A három tanfolyam eredményeinek összművészeti megjelenése méltán arat nagy közönségsikert. A Gödöllői Iparművészeti Műhely egyik fontos eseménye volt a Gödöllői Városi Múzeum meghívása: a múzeum felkérte a szövőműhelyt, hogy a régi Gödöllői Művésztelep fennmaradt szőnyegterveiből néhány részletet többféle szövéstechnikával (csomózott, torontáli, serebek, ó-gobelin) valósítson meg. Ez a feladatsor az évi tanmenet részévé vált. A kis szövőkereteken készült, felfüggesztett szőnyegrészletek a Művésztelep 2001-es centenáriumi kiállításának érdekes színfoltjai voltak. A következő nagyobb esemény a szövőműhely életében A gödöllői szőnyeg 100 éve című kiállítás volt, ahol a kortárs kárpitokkal együtt, a kamara teremben önállóan is bemutatkozhatott.

Az oktatás személyre szóló, művészeti nevelési módszere talán nem is lehet más. A közös érdeklődésű közösség, ha az időben, személyeiben változik is, emberi kapcsolódásaiban folyamatosan jelenlévő érték, az itt folyó képzés egyik kiemelendő minősége.

Ezek azok a pedagógiai elképzelések, amelyek a Gödöllői Iparművészeti Műhelyben folyó művészeti nevelést jellemzik. Folytatása a meglévő műhelyek továbbfejlesztésén túl a további iparművészeti ágazatok műhelyeinek (grafika, bőr, üveg, formatervezés stb.) megteremtése, egy művészeti iskola létrehozása lehetne.”

Remsey Flóra, Ferenczy Noémi-díjas kárpitművész
a gobelin- és szőnyegszövőműhely művészeti vezetője (1998-2014)

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés