Rólunk

TÖRTÉNETÜNK

A Gödöllőn és környékén élő hivatásos, országosan és nemzetközileg elismert iparművészek csoportja, a GIM – Gödöllői Iparművészeti Műhely – 1998-ban alakult. A műhely célja a századfordulón létrejött, európai hírű gödöllői művésztelep szellemiségének, művészeti hagyományainak továbbéltetése, megismertetése a kortárs művészet, a kultúra, az oktatás és a nemzetközi kapcsolatok területén. A műhely működéséhez a Gödöllői Új Művészet Közalapítvány biztosítja az anyagi alapokat. A Közalapítvány Katona Szabó Erzsébet, Ferenczy Noémi-díjas textilművész koncepciója alapján valósult meg, aki 1998-2024 között a Közalapítvány elnöke és 1998-2017 között a GIM művészeti vezetője volt. 2018-tól Katona Szabó Erzsébet a GIM művészeti vezetését Hidasi Zsófia textilművészre bízta. Katona Szabó Erzsébet halála után, 2024-től a Gödöllői Új Művészet Közalapítvány elnöke Hidasi Zsófia textilművész.

Tovább

KÜLDETÉSÜNK

Folyamatosan keressük a kapcsolódásokat a szecessziós művészteleppel, illetve igyekszünk újraértelmezni és mai kontextusba helyezni értékeit. A gödöllői művésztelep mindennapjaiban művészet és élet organikus összefonódása valósult meg. A „művészet lehet az élet része” gondolat napjainkban is aktuális törekvés. Hiszünk abban, hogy az elődök inspirációját figyelembe véve a művészethez való kapcsolódásunk – legyen szó akár alkotásról vagy befogadásról –  személyiségünket és mindennapjainkat is gazdagítja. A professzionális kortárs képző- és iparművészet megismertetése és élményszerű közvetítése egyik legfőbb törekvésünk.

MŰVÉSZETI PROGRAMUNK

Kiállítótermünkben és színekre komponált festői hangulatú kertünkben nyaranta tematikus összművészeti rendezvényekre kerül sor – szabadtéri animációs filmvetítések, divatbemutatók, költői- és zenei estek, vizuális performanszok, helyspecifikus installációk és építészeti workshopok várják az érdeklődőket. Művészeti programunkat meghatározza az összművészeti törekvés, projektjeinkben és programjainkban különböző művészeti ágak összekapcsolását és bemutatását valósítjuk meg.

Tovább

KORTÁRS GALÉRIA

Kiállításainkon neves kortárs alkotók művei mellett a pályakezdő alkotógeneráció tagjainak munkáit mutatjuk be, folyamatosan kutatva az őket érő motivációkat és inspirációkat. Kiemelt figyelmet fordítunk az art, a craft és a design területeinek összefonódására. A gödöllői művésztelep tevékenységében meghatározó textilművészet hagyományát folytatva a kortárs textilművészet innovatív alkotóinak a bemutatása kiemelt jelentőségű kiállítási koncepciónkban. Időnként a szecessziós gödöllői művésztelep nagy művész egyéniségeinek – Körösfői-Kriesch Aladár, Nagy Sándor, Remsey Jenő – műhelymunkáit, vázlatait és alkotásait mutatjuk be.

Tovább

ALKOTÓHÁZ

Alkotóházunkban professzionális művészeknek és művész hallgatóknak szóló tematikus művészeti workshopok kerülnek megrendezésre. Művészeti projektjeink keretében olyan interdiszciplináris installációk, művek valósulnak meg, amelyeken a művészet különböző területein alkotó művészek dolgoznak együtt. Az alkotás helyszíne a legtöbb esetben az alkotóház kertje, amelyben land art alkotások és művészeti installációk kapnak helyet. A szakmai workshopok mellett közösségi megvalósításon alapuló művészeti projekteket is szervezünk, ezzel a művészet iránt érdeklődő közönséget is bekapcsoljuk az alkotás folyamatába.

 

Tovább

PROGRAMOK

Művészeti nevelési programunk keretében kapcsolatot szeretnénk teremteni a művészetekre fogékony közönség és a kortárs művészet között. Kiállításainkhoz kapcsolódó szakmai beszélgetéseinken, tárlatvezetéseinken a közönség megismerheti a művek mögött rejlő alkotói-tervezői folyamatokat, a művészek motivációit és gondolatait. Művészetpedagógiai foglalkozásaink segítenek a kortárs képző- és iparművészet nyelvezetének, vizuális kifejezőeszközeinek megismerésében és az egyre inkább felértékelődő manuális technikák közvetítésében.

 

Tovább

MŰVÉSZETI TANFOLYAMOK

Az alkotóházban hagyományokra épülő művészeti oktatás valósul meg – rajz, festészet, kerámia és szövés -, amelyre jellemző a növendékekkel való egyéni foglalkozás és magas szintű mesterségbeli tudásra való nevelés professzionális művészeti környezetben. Kárpit-  és szőnyegszövő műhelyünkben a hagyományos kárpitszövés technikáját lehet elsajátítani, kortárs szövőműhelyünkben a hagyományos szövési technikákat kortárs esztétika mentén tanítjuk. Alkotóházunk művészkertje és miliője alkotásra alkalmas közeget biztosít mind a továbbtanulni vágyó, mind az érdeklődő amatőr növendékeknek.

Tovább

MŰVÉSZKERT

A GIM alkotóháza az egykori gödöllői művésztelep utcájában található, az utca ma Körösfői-Kriesch Aladár nevét viseli. Az egykori művésztelep életének jelentős színtere volt a kert. Körösfői Aladárné, Ilka néni illatos kertjét városszerte ismerték és látogatták. A GIM alapítói az elődök inspirációját figyelembe véve festői hangulatú művészkertet hoztak létre, amely szabadtéri kiállítótérként is funkcionál. Az előkert, amelyben illatos növények, évelők, cserjék és fák találhatók színekre komponált, arany-, ezüst- és vörös-kertnek nevezhető, minden évszakban más-más növények segítségével teremti meg jellegzetes hangulatát.

Tovább

Aktuális