Kert

Színekre komponált művészkert


A GIM alkotóháza az egykori gödöllői művésztelep (1901-1920) utcájában található, az utca ma Körösfői-Kriesch Aladár nevét viseli. Kertjének adottságai, klimatikus viszonyai és területe arra késztették a műhely létrehozóit, hogy művészkertet teremtsenek az elődök inspirációját figyelembe véve. Az egykori művésztelep életének jelentős színtere volt a kert. Körösfői Aladárné, Ilka néni illatos kertjét városszerte ismerték és látogatták abban az időben. A jelenlegi művészkert szabadtéri kiállítótér is, a kortárs művészet és kertkedvelő látogatók számára egyaránt gazdag élményt nyújt.

Az előkert, amelyben illatos növények, évelők, cserjék és fák találhatók  színekre komponált, arany-, ezüst- és vörös-kertnek nevezhető, minden évszakban más-más növények segítségével teremti meg jellegzetes hangulatát. A telek központjában található a „művésztelep fája”, egy vörös levelű tölgy, amelyet 2002-ben ültettek el és Gödöllő város lakóinak adományaiból vásárolták. A szépen fejlődő fa lombja a műhely megnyitásának évfordulójához közeledve vált  bíbor színre ősszel, így jelezve az ünnepet. A kert az időszaki kiállítások nyitvatartásának idejében látogatható, illetve előzetes bejelentkezés alapján más napokon is.

Katona Szabó Erzsébet textilművész, 2020

„Abban az utcában, ahol Körösfői, Nagy Sándor, Leo Belmonte, Remsey Jenő lakott, s ahol a szövőműhely is működött, 1998-ban helyet kapott az új Gödöllői Iparművészeti Műhely egy sivár épületben és nagy, puszta telkén. Katona Szabó Erzsébet textilművész, aki 10 éve szenvedélyes kertész is, ide telepítette át tudását és növényeit, tovább kísérletezve erdei és vadvirágok, fák, mediterrán növények meghonosításával. Kertje „illatos kert”, mint volt a közelben elődeié, de ültetett sziklakertet, s van a telken gyümölcsös is. Az illatos kert „színes kert”, színekre komponált.”

Keserü Katalin művészettörténész, 2001

 

 

Fotók I Katona Szabó Erzsébet I Neumann Ildikó I Tatár Attila I Tóth Péter

 

Aktuális