Elhunyt Katona Szabó Erzsébet textilművész (1952-2024)

Mély fájdalommal és megrendülve tudatjuk, hogy Katona Szabó Erzsébet Ferenczy Noémi-díjas textilművész, érdemes művész, Gödöllő város díszpolgára, a Gödöllői Új Művészet Közalapítvány elnöke hosszan tartó betegség után, életének 72. évében, 2024. február 5-én elhunyt. Katona Szabó Erzsébet 1998-ban alapította és alkotta meg a Gödöllői Iparművészeti Műhely koncepcióját, majd 2018-ig, 20 éven keresztül számos csodálatos és felejthetetlen művészeti eseményt valósított meg művészeti vezetése alatt a GIM-ház kiállítóterében és kertjében. Alkotásait legutoljára 2023-ban a budapesti Műcsarnokban láthatta a nagyközönség. Katona Szabó Erzsébet az elmúlt hónapokat a
gödöllői Várkapitányi Lakban 2024. április 13-án nyíló összegző kiállításának előkészületeivel töltötte, sajnos a kiállításának megnyitóját már nem érhette meg.

Katona Szabó Erzsébet kifogyhatatlan alkotó erejének, mindig sugárzó, inspiráló személyiségének lenyomatát művészeti alkotásaiban és a Gödöllői Iparművészeti Műhely általa megalkotott, páratlan értékű entitásában hagyta ránk. Halálával pótolhatatlan űrt hagyott maga után családja, szerettei, kollégái és barátai szívében. Emléke tovább él a GIM-ház általa létrehozott csodálatos kertjének rezdüléseiben és a szívünkben.

Nagy Gáspár Könnyedén halad szívem fölé az éj versének soraival búcsúzunk Tőle:

„…..mikor az októberi csillagos égen
átaraszol egy kicsi angyal
szárnyait ügyesen zsebre gyűrve
nem száll de könnyedén halad

szívem fölé mégis súlya van
szívének pedig szinte tollpihe
létezést ígért hitedből-hitem

én Ágostonom moriebar vitaliter
sorsom keresztjét hordozom
míg túljutok köztes kis halálaimon.”

 

Aktuális