BÖRCSÖK ANNA

ékszertervező művész

MŰHELY-INTERJÚK A kortárs ékszer című kiállításunk alkotóival
Beszélgetés BÖRCSÖK ANNA ékszertervező művésszel

1. ’Emlékszer’ című diploma kollekciódban egy-egy pillanat vagy hangulat személyes megőrzésére teszel kísérletet. Milyen üzeneteket hordozhatnak ezek az ékszerek? Mesélnél erről a kollekcióról?

„A diplomám célja az volt, hogy egy olyan perszonalizálható kollekciót hozzak létre, amely nagy szabadságot ad a viselőnek. Kilenc üres ékszerfoglalatot terveztem, amelyek mind más és más tárgyak formák megfogására alkalmasak. A formák és a belekerülő emlékdarabok érdekes és megújuló kompozíciót hoztak létre.

Személyes emlékeink az identitásunk része, nagyon fontos pillanataink tárgyakban őrződnek meg, és a kacatokkal teli fiókunk csak egyre dagad. Mások számára értéktelennek tűnő töredékek új életre tudnak kelni ezekben a tárgyakban.

A váz rozsdamentes acélból készült, lézervágással, a tervezés során fontos volt, hogy a ruhát, amely a hordozó, ne sértse a tárgy. A kemény és erős vázban a múlandó emlék otthonra lel.”

2. 2015-ben második alkalommal is elnyerted a Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjat. Az ösztöndíjas kollekciód címe A modern páncél, amelynek két darabját a kiállításunkon is lehet látni. Mi volt a kollekció gondolati háttere?

„Kalicz Klára jelmeztervezővel dolgoztam együtt a kollekción, fontos volt, hogy az ékszer határait kitoljam.

Egy szimbólumrendszert dolgoztunk ki, amely különböző női ideálokat mutat be. A kollekciónak öt különböző viselője van, amelyet a sakkfigurák megszemélyesítésével hoztunk létre. A tárgyak viselésével megidéződik a királynő, a király, a lovas, bástya és a gyalog. Mindannyian más típusú ékszert kaptak, amely meghatározza őket a mozgásban, a másokhoz való viszonyukban is.”

3. Melyik az alkotófolyamat számodra legkedvesebb része?

„A legjobban a tervezés érdekel, amikor nulláról kell egy tárgyat felépíteni. Nagyon szeretek más alkotókkal együtt dolgozni, mert rengeteg új szituáció és megoldandó probléma merül fel.”

4. Jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem doktori képzésében tanulsz. Milyen gondolatokra épül a doktori témád?

„A doktori kutatásom középpontjában a narratív kortárs ékszer áll.

Nagyon izgalmas ez a terület, mert most itt Magyarországon pont egy átmeneti korszakban élünk, amikor az ékszer egyértelműen betör a művészeti kifejezés eszközei közé. Az ékszer mai helyét és határait keresem.”

5. Milyen témák inspirálnak jelenleg és milyen terveid vannak erre az évre?

„Jelenleg maszkokkal foglalkozom. Az ékszer egy olyan kommunikációs eszköz, amely mögött el lehet bújni, de akár új identitást is formálhat. Rengeteg információ leolvasható róla. Elrejtőzés és kitárulkozás egyszerre jelenik meg a tárgyban, és folyamatosan újabb tartalmakkal telítődik meg.”

 

 

Az interjút készítette I Hidasi Zsófia textilművész I 2020. április

 

Aktuális