LŐRINCZ RÉKA

ékszertervező művész

 

MŰHELY-INTERJÚK A kortárs ékszer című kiállításunk alkotóival
Beszélgetés LŐRINCZ RÉKA ékszertervező művésszel


1. Óriási szakmai elismerés, friss hír, hogy a Bostoni Szépművészeti Múzeum gyűjteményébe került a How deep is your love, honey? című alkotásod. Meglepetés volt számodra ez a hír vagy ez egy hosszabb folyamat része volt?

„Ez egy hosszú folyamat része volt, mivel egy intézményi gyűjtemény lassan és körültekintően bővíti saját gyűjteményét. Az ajándékozási procedúra kezdetétől fogva tudtam a szándékról, így nem ért meglepetésként az örömteli hír februárban, amikor megtudtam a múzeum döntését.”


2. Mi jellemző az alkotói folyamatodra, hogyan jönnek létre az alkotásaid? A tárgy, az anyag inspirál inkább vagy a gondolathoz keresel formát?

„Legtöbbször a gondolat – a téma inspirál, nagyon kevés esetben az anyag. Ez inkább azt jelenti, hogy egyenrangúan kezelem az anyagokat.”

3. Alkotásaid elsősorban amerikai galériákban láthatók és vásárolhatók meg. Kik vásárolják az ékszereidet itthon és külföldön?

„Amerikában nem lehet több galériában látni a darabjaimat, mert akivel együtt dolgozom kizárólagosságot kért az egész országra. Németországban, Lettországban és Svédországban vannak még galériák akikkel együtt dolgozom és újabban egy koreai galériával készítjük elő a jövőbeli együttműködést. Érdekes, hogy országonként változik a tárgyaim célközönsége, Amerikában és Németországban főleg idősebb gyűjtők vásárolják a munkáimat, míg Lettországban vagy akár itthon fiatalok is hordják az ékszereimet.”

4. A gyöngy évek óta visszatérő motívum a munkáidban, aktuális kiállításunkon látható tárgyaid, többek között a „musthave” című gyöngyinstallációd is erre az anyagra épül. Mit jelent számodra a gyöngy? Milyen gondolatokat képvisel számodra?

„2015 óta foglalkozom gyöngy alapú művek létrehozásával. A klasszikus ékszer alapanyagok újraértelmezése és a monoton gyöngyrakás inspirálóan hatnak rám. Egyesével ragasztgatni minden egyes szemet, olyan mint a mandala készítés, egyfata meditáció. A legfrissebb munkámban 16.000 gyöngyszemet ragasztottam fel. A művek létrehozása személyes fejlődési lehetőséget teremtenek számomra. Amikor ezeket az objekteket csinálom, nem akad el a flow, mint az ékszerkészítésnél a sok elintézendő részmunka miatt.”


5. A legtöbb munkádban társadalmi jelenségekre reflektálsz. Most éppen milyen koncepciók foglalkoztatnak? Milyen terveid vannak a következő 1-2 évre?

„A társadalmi és az egyéni jelenségek most is foglalkoztatnak. Jelen helyzetben nehéz bármit is mondani a jövőbeli tervekről, mivel több külföldi projekt és kiállítás parkolópályán van. Inkább a jelenre fókuszálva készítek tárgyakat és élvezem a határidők nyomásától mentes mindennapokat.”

 

Az interjút készítette I Hidasi Zsófia textilművész I 2020. április

Aktuális