HORÁNYI KINGA

ékszertervező művész

MŰHELY-INTERJÚK A kortárs ékszer című kiállításunk alkotóival
Beszélgetés HORÁNYI KINGA ékszertervező művésszel


1. Kiállításunkon az IKIIKI kollekciód darabjait láthatjuk. Mesélnél arról, hogy hogyan jött létre ez a kollekció?

„Az egyetemi éveim alatt találkoztam először az alumínium habbal és rögtön megláttam benne a lehetőséget ékszerek létrehozására. Az első kollekció darabjai ebből az anyagból készültek, majd sok kísérletezés után sikerült létrehoznom olyan prototípusokat, amiket különböző fémekből újra tudok önteni. Ennek köszönhetően szinte bármilyen fémből az adott mérettartományon belül habot tudok készíteni. Önmagában is nagyon izgalmas látványt nyújt számomra, de az első gondolatom mégis rögtön az volt, hogy milyen jó lenne több színnel befesteni, ami a visszadolgozás után sokszínű rétegben jelenik meg a struktúra celláin belül.”

2. Miért IKIIKI a kollekció neve?

„A rendkívül színes, vibráló látvány után kapta ez a nevet, ami japánul „élénk, élettel teli”-t jelent.”

3. Mi jellemző a munkamódszeredre? Hogyan áll össze egy tárgysorozatod?

„Alapvetően két vonalon működök, ami az ékszerkészítést illeti. Az egyik a márkám építése, új formájú és típusú tárgyakkal való bővítése, amit az esetleges színvariációkkal a végtelenségig menően el tudok képzelni. A másik vonal esetében egy hosszabban érlelődő belső folyamat eredményeképp jönnek létre a tárgyaim, amelyeket több kísérlet előz meg úgy anyagválasztásban, mint a testtel való viszonyukban. A legutóbbi sorozatom, a „Jewelry makes jewelry” darabjai pont ennek a két vonalnak a találkozását mutatják be. Az IKIIKI kollekcióm készítése közben jött az ötlet olyan ékszer megvalósítására, ami ékszer és eszköz is egyben, ugyanakkor magán hordozza a munkafolyamat után maradt színes lenyomatokat. Így készült a bross és az utóbbi gyűrű sorozatom.”

4. Melyik az az anyag, amivel a legszívesebben dolgozol?

„A fémhab azt hiszem mindig az elsők közé fog tartozni, de nincs kimondottan kedvencem. Nagyon élvezem, ha új anyagokkal találkozhatok és minél több tulajdonságukat megtapasztalhatom. Többek között ezért is nagyon szeretek sütni, mert ilyenkor mindig közvetlen kapcsolatba kerülök különböző textúrájú és halmazállapotú alapanyagokkal, amelyek sokszor egy új tárgy megvalósításához is közelebb visznek.”

5. Milyen témák inspirálnak jelenleg, milyen terveid vannak erre az évre?

„Ez az időszak sok, eddig kérdőjelesnek tartott pontra is rámutat önismereti téren is, ami több tárgyötletem kialakulását is elősegíti. Emellett a tavalyi Ékszerek Éjszakája által szervezett workshopon készített tárgyamat szeretném további sorozattá bővíteni. Első darabja, a kurzus vezetője, Jorge Manilla által feladott „Selfportrait” nevet viseli.”

 

 

Az interjút készítette I Hidasi Zsófia textilművész I 2020. április

 

Aktuális