TELEPESEK – ÉLESD MŰVÉSZTELEPE GÖDÖLLŐN

a Gödöllői Iparművészeti Műhely és az Élesdi Művésztelep Egyesület közös kiállítása a gödöllői Várkapitányi Lakban

 

kiállító művészek: Bajkó Dániel, Balázs Imre Barna, Bodoni Zsolt, Ferenczy Zsolt, Furák-Pop László, Horváth Ági, Kaliczka Patrícia, Kovács Kitti, Kovács Lehel, Máriás István aka Horror Pista, Mátyási Péter, Nagy Benjámin, Szakál Éva, Szabó Anna-Mária

kurátor: Zuh Deodáth, az egri Eszterházy Károly Katolikus egyetem docense

megnyitó: 2023. 05. 13. szombat 18:00
köszöntőt mond Dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere
megnyitja és tárlatvezetést tart Zuh Deodáth, a kiállítás kurátora

látogatható 2023. 08. 20-ig minden szombaton és vasárnap 14-19 óráig
támogatói belépőjegy: 800 Ft diák/nyugdíjas, 1500 Ft felnőtt
cím: Várkapitányi Lak, 2100 Gödöllő, Szabadság út 2.

a megnyitó nyilvános, amelyen kép-és hangfelvétel készül

támogató: Gödöllő Város Önkormányzata

A kiállítás kurátori bevezetőjéből:

A törekvést művészet és élet összefüggésének visszaállítására átfogó értelemben az avantgárd művészeti törekvések kútfőjéből jobban ismerjük. Mégsem szabad elfelejtenünk, hogy a 19. és 20 század fordulójának összeművészeti törekvései, különösen pedig azok, amelyek valamilyen módon az Arts and Crafts mozgalom eszmei hátteréből nőttek ki (így a gödöllői is), határozottan kiálltak művészeti tevékenység és mindennapi életvezetés szerves kapcsolata mellett. Ráadásul sehol nincs annyira közel egymáshoz művészeti tevékenység, technikai igényesség és hétköznapi életvitel, mint egy művésztelepen. Az egységért a fizikai közelség és bizonyosfajta elzártság kezeskedik.

Az Élesdi Művésztelep huszonhat éves története azt mutatja, hogy bár nehézségek – ahogyan bármilyen családi viszonyban is – voltak és vannak, ezek nem mentek odáig, hogy az alapvető koncepciót feladják. Valamint ne feledjük: aki tudatosan vonul ki valahonnan azért, hogy oda visszatérjen, az sokkal nagyobb eséllyel, illetve sokkal korszerűbb és minőségibb módon tud meríteni abból a helyzetből, amelyben él. Jobban tud táplálkozni a világból, amely körülveszi, mint az, aki bár itt él, de kizárólag a máshol művelt magasművészetet, a máshol zajló életet tekinti példaképének.

Érdemes ezt a kiállítást is így nézni, mint a legkorszerűbb felé orientálódó, cseppet sem regionális, hanem a régióból egyetemeset alkotni kívánó művészek és mesteremberek seregszemléjét.

A kiállítókról:

Az Élesdi Művésztelepet a Képzőművészeti Főiskola partiumi és erdélyi gyökerekkel rendelkező diákjai kezdeményezték 1997-ben. Tíz éves jubileumukra az Ernst Múzeumban, a tizenöt évesre a Modemben, legutóbb a húsz évesre pedig a Műcsarnokban szerveződött kiállítás. Egy maroknyi, még aktív alapítótag mellett az elmúlt időben lassan megszilárdult az a közösség, amely néhány éve folyamatosan dolgozik és állít ki együtt.

 

 

Fotók I Végh László

 

Aktuális