KORTÁRS MŰHELYGYAKORLATOK

Múzeumpedagógiai program

A Kortárs műhelygyakorlatok című múzeumpedagógiai programunk keretében gödöllői középiskolásoknak szerveztünk foglalkozásokat. Az év során öt alkalommal vizsgáltuk meg egy-egy képzőművész munkáit, munkamódszerét vagy egy kiállítás műveit, hogy azután a diákok gyakorlatban alkalmazzák a látottakat és ezen keresztül megértsék az alkotás folyamatát.

“A jelen kor művészete, ha ismerjük a nyelvét, ha tudjuk, honnan közelítsünk a kortárs műhöz, olyan élményt kínál, amely másképpen nehezen élhető át. Ezt próbáltuk megmutatni a program résztvevőinek a felkért művészek jelenlétében, műveik megismertetésével. A művészekkel való személyes találkozás, majd a közös munka a kiállítótérben, a műhelyben: jól működő módszer, amellyel a kortárs művészet közege otthonossá tehető.”  Szabó Emma Zsófia művészettörténész

A múzeumpedagógiai foglalkozások Barabás Márton, Gyulai Líviusz, Horváth Kinga, Kovács Péter Balázs, Márvány Miklós, Nádas Alexandra képzőművészek alkotásai köré szerveződtek.

Gyulai Líviusz képzőművész
A Kertek, versek, labirintusok kiállítás keretében a monotípiát próbálták ki a résztvevők, a sokszorosító grafikai technikák jegyeit viselő, valójában egyedi technikát.

Barabás Márton képzőművész
Barabás Márton művészetének központi kérdése a tér és sík problémája, a foglalkozást a Térvonalak című sorozatának a faágak természetes formáit megőrző, de megváltozó arányok és környezet folytán lebegő hatású konstrukcióira építettük. Ágakkal, levelekkel, fagyönggyel és zongora alkatrészekkel egybeépített munkák születtek.

Nádas Alexandra festőművész
A résztvevők személyes motívumokban gondolkodtak és ezeken keresztül próbálták ki a litográfia technikáját, a rajzok elkészülte után várakozással figyelték a bonyolult vegyi eljárást.

Kovács Péter Balázs képzőművész
Az Arányok című kiállításán Kovács Péter Balázs az elmúlt tíz évben készült szénrajzait mutatta be a Prestige Galériában, ezért a művek megtekintésére és sajátos szénrajz-technikájának kipróbálásra épült a foglalkozás.

A program kurátora I Szabó Emma Zsófia művészettörténész
Támogató I NKA Képzőművészeti Kollégiuma I Gödöllő Város Önkormányzata

 

 

2012. december 14-én kiállítás keretében mutattuk be az NKA Képzőművészeti Kollégiumának támogatásával a Gödöllői Városi Könyvtárban, a Gödöllői Iparművészeti Műhelyben és a Nádor Galériában megvalósult foglalkozásokon készült diákmunkákat.

A kiállítást köszöntötte I Tóth Tibor, Gödöllő város alpolgármestere
A kiállítást megnyitotta I Borbáth Péter író
A program kurátora I Szabó Emma Zsófia művészettörténész

 

 

Aktuális