BAROKK TÉR-ÉS FÉNYINSTALLÁCIÓK GÖDÖLLŐ VÁROS FŐTERÉN

A Barokk Év Gödöllőn 2011 programsorozat keretében fiatal képző-és iparművészek kooperációján alapuló fény-és térinstallációk kerültek bemutatásra Gödöllő város főterén.

Fűinstalláció a Főtéren
Az installáció a barokk kertek reprezentatív, hímes partereit (parterre de broderie) fogalmazta újra, kapcsolatot teremtve a Főtér újonnan kialakított füves területeivel. Kiindulópontként a parterek kedvelt motívuma, a különböző irányokba kanyarodó csigavonal (voluta) szolgált. Ez az ornamens jelent meg díszítőelemként a barokk kertek szimmetrikus, kötött rendszerét elvető, azt szabadon újra értelmező alkotásban. A könnyed, lendületes vonalakat a formára igazított gyepszőnyeg rajzolta ki, feloldva és összekötve a tér különböző burkolatú zónáit.
Guba Sándor építész I Hidasi Zsófia textiltervező művész I Varga Zoltán Zsolt szobrász

Barokk csendélet a Városi Könyvtár kirakatában
A csendéletfestészet a barokk korban vált önálló műfajjá. A bravúros valósághűséggel megfestett képekkel a szem megtévesztésére és az ábrázoltakon túlmutató, allegorikus  jelentések közvetítésére törekedtek. Az öt érzék-csendéleteken a képeken látható tárgyak az öt érzék valamelyikét jelképezik. Ez a csendélet típus a földi hívságok hiábavalóságát szimbolizáló vanitas-csendéletekhez kapcsolódik, mert a kártya, a pénz és a hangszerek az élet élvezetének eszközei és bizonyos esetekben az emberi gyarlóságok leképezései.
A könyvtár kirakatában egy 17. századi francia festő csendéletének elemei mintha egy kódex lapjai közül emelkedtek volna ki, elhagyva a festmény terét.
Bagdi Katalin textiltervező művész I Kauroch Márton
Parókabolt a Hamvay-kúria vakablakában
A Múzeumok Éjszakáján virtuális parókabolt nyílt a Hamvay-kúria egyik vakárkádjában, megidézve a barokk kor rizsporos világát, a csigákba rendezett, elképesztő hajkölteményeket. A vetített parókákat aznap este bárki felpróbálhatta.
A programhoz egy kis kreatív foglalkozás is kapcsolódott, így a helyszínen alkalom adódott egy saját papírparóka elkészítésére.
Guba Sándor építész
Barokk irodalom a főtér padokon
A Főtér padjain ülők a 17-18. századi magyar gondolkodók – köztük Gróf Grassalkovich Antal – természetről szóló írásainak részleteit olvashatták. Az idézeteket a világ száz legszebb betűje közé beválasztott Misztótfalusi-antikvával szedtük, amelyet Misztótfalusi Kis Miklós erdélyi származású betűmetsző tervezett a 17. század végén.
Dörögdi Orsolya formatervező művész I Szabó Emma Zsófia művészettörténész
Fényinstalláció a Református Templom Homlokzatán
A város legrégebbi barokk épületén, a református templom homlokzatán a barokk illuzionizmust idézte Balogh András zenével kísért fényfestése. A homogén falfelület néhány percre életre kelt, megmozdult, és teret adott egy barokk motívumokból és építészeti elemekből kirajzolódó mozgalmas játéknak. A visszafogott homlokzat így egy estére felelevenítette a barokk művészet sokszor túlzásoktól, erős teatralitástól sem mentes hangulatát.
Balogh András Miklós építész I Varga Zoltán zeneszerző
Lampionfesztivál a Főtéren
A kupolák a barokk építészet jellegzetes és lenyűgöző produktumai. A szabályos, geometrikus alakzatokból felépülő struktúrák a természetes fény meglepő használatával lebegni látszanak a belső templomtér fölött. A barokk kupolák szerkesztőelvéből inspirálódó lampionfüzér a főtér két barokk korabeli épülete, a református templom és a Hamvay kúria között volt kifeszítve a nyár folyamán. A városnak készülő lámpatestek a kupolák mintájára geometrikus alapelemekből építkeznek és könnyed formavilágukkal vonzó esti találkozóhellyé tették a teret.
Juhász Ádám formatervező művész
Barokk sziluettek a Hamvay-kúria homlokzatán
A barokk illuzionizmusra reflektálva a Hamvay-kúria árkádjai megduplázódnak a vetítés során, és a virtuális árkádokban barokkkori alakok kezdik meg sétájukat, felvillantva a kúria életének egy korábbi szakaszát. Titkok, intrikák, románcok és cselszövések jelenetei bontakoznak ki a szemünk láttára.

Lovas Dávid videóművész I Góg Emese videóművész

Kurátorok I Hidasi Zsófia textiltervező művész I Szabó Emma Zsófia művészettörténész
Támogatók I Gödöllő Város Önkormányzata, Művészetek Háza, Gödöllő

Aktuális