2011

A MI KÉPEINK 2. I Csoportos képzőművészeti kiállítás I 2011. január 15. – február 17.

A székesfehérvári Pelikán Galériában rendezett első kiállításukat követően a GIM-Házban Szikora Tamás és barátai újabb alkotásait láthattuk.

„ … Mindegyikőjükben az a közös, hogy egy bizonyos elv volt kezdeti munkásságuk alapja: a perspektíva és az axonometria ütköztetése, a tér és a térbeli illúzió ábrázolása. Az itt bemutatott művekben megmutatkozik, hogy ki milyen irányba mozdult el, és milyen irányba tart most? Mi foglalkoztatja őket a trompe l´oeil és a perspektíva problematikáján kívül. …”

„A mi képeink” című katalógus (részlet Szikora Tamás bevezetőjéből)

Köszöntőt mondott I Dr. Gémesi György, Gödöllő város polgármestere
A kiállítást megnyitotta I Konok Tamás, Kossuth-díjas festőművész
Kurátorok I Szikora Tamás festőművész, Katona Szabó Erzsébet textilművész

Horváth Balázs jazzimprovizációkat adott elő nagybőgőn.
Kiállító művészek I Bondor Csilla festőművész, Dobner Edit képzőművész, Katona Szabó Erzsébet Ferenczy Noémi-díjas textilművész, Kovács Réka Gyöngyvér festőművész, Szász Sándor festőművész, Szikora Tamás festőművész, Érdemes Művész, Újházi Péter festőművész, Érdemes Művész

 

FINISSAGE I A mi képeink 2. című kiállítás záróeseménye I 2011. február 17.

Beszélgetés Fábián Dénes Zoltán képzőművésszel és Orosz István Kossuth-díjas grafikusművésszel.

 

BENEDICTUS I Kárpáti Tamás Munkácsy-díjas festőművész kiállítása I 2011. március 12. – április 17.

A Barokk Év nyitó kiállítása a GIM-Házban Kárpáti Tamás Munkácsy-díjas festőművész, Érdemes Művész alkotásainak bemutatása volt, melyet „Benedictus” címmel rendeztünk meg. A közel 20 alkotást felvonultató tárlaton bemutatásra kerültek az utóbbi két év alkotásaiból monumentális, különös hatású művek.

A kiállítást megnyitotta I Végh Attila költő, esszéíró

 

MŰHELYNAP I Kárpáti Tamás festőművész kiállításának záróeseménye I 2011. április 17.

Vendégünk volt Zelnik József etnográfus, író, aki bemutatta A nagy szertartás – A bor csodája, a mitikus időktől Dionüszoszon keresztül az Eucharisztiáig című könyvét.

A könyv szellemi zarándoklatra hívja olvasóit. Zarándoklatra a borhoz, amely egyszerre égi és földi jelenség, vagy ahogy Ady Endre nevezte: mámor és malaszt. A nagy kultúrákban általában az istenek itala volt, az istenit jelenítette meg a Földön egészen addig, míg az Eucharisztiában Isten vérévé, a megváltás misztikus italává nem vált. (Forrás: internet)

Hogy a pohárban gyöngyöző bor nem csupán az élvezet forrása, azt a mai ember is sejti. Hamvas Béla hieratikus maszknak nevezte a bort, szent maszknak, amely feloldja az embert a Rossz görcse alól. Zelnik József könyve azt az utat mutatja be, amelyet a bor mint szent maszk tett meg a nagy szertartásoktól az áldozatig, és az áldozattól az élvezetekig. A kötet egy eddig még nem tárgyalt, mély titkot is feltár, olyat, amiről a da Vinci-kódnak fogalma sem volt.
(Forrás: internet)

Nehéz veretes témák. Mindegyik egy külön lemerülés ugyanannak a tengernek egy másik öblében. Szabad merülés, gyakran levegő után kapkodva. A Nagy szertartás ugyanennyire szellemi kalandpark is, s az ismeretek és új összefüggések aranybányája. Aranybánya azoknak, akik hajlandóak alámerülni az ismeretlen öböl vizében, majd öbölről-öbölre járva megtapasztalni azt, hogy milyen is az, amikor a kristálykék vizben megkönnyebbedett testtel, három dimenzióban úszhatunk, szemben a száraz föld kétdimenziós világával. (Forrás: internet)

 

BAROKK KERT I Csoportos képző-és iparművészeti kiállítás I 2011. április 30. – június 5.

gim-a58d010188d6

A kiállításmegnyitó keretében szimpóziumra került sor. A szimpóziumot bevezette Gaálné dr. Merva Mária irodalomtörténész, a Gödöllői Városi Múzeum igazgatója.

Előadók:
Gaálné dr. Merva Mária I Az Édenkert igézete
Kósa Géza dendrológus, a Vácrátóti Botanikus Kert osztályvezetője I Új növények és formák a barokk kertben
Granasztói Olga irodalomtörténész I A szepességi Sans Souci, avagy a „szabad művészetek, a magány, a béke, a szabadság és a szerelem menedéke” a gróf Csákyak birtokán
Baliga Kornél belsőépítész I Barokk táj blondel keretben
Wehner Tibor művészettörténész I Egy posztbarokk kert és különös éke

Kiállításon résztvevő művészek I Antal András keramikusművész, Anti Szabó János formatervező képzőművész, Balla Vera festőművész, Bráda Tibor festőművész, F. Orosz Sára keramikusművész, Farkas Éva kárpitművész, Guba Sándor építész, Hidasi Zsófia textiltervező művész, Incze Mózes festőművész, Katona Szabó Erzsébet textilművész, Kun Éva keramikusművész, Lencsés Ida textilművész, Orosz István grafikusművész, Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész, Regős Anna textilművész, Remsey Flóra kárpitművész, Simonffy Márta textilművész, Szabó Patrícia tájépítész, Szűcs Barbara Eszter festőművész, Szuppán Irén textilművész

A kiállítást köszöntötte I Dr. Gémesi György, Gödöllő Város polgármestere
A kiállítást megnyitotta I Dr. Takács Imre, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója
A kiállítást rendezte I D. Udvary Ildikó művészettörténész
A kiállítás kurátora I Katona Szabó Erzsébet textilművész

Támogatók I Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága I Gödöllő Város Önkormányzata

 

REFLEXIÓK BAROKK KERTRE I Csoportos képzőművészeti kiállítás I 2011. június 11. – október 2.

A kiállításon résztvevő művészek I Balázs Imre Barna festőművész, Csáki Róbert festőművész, Incze Mózes festőművész, Nagy Gábor Munkácsy-díjas festőművész, Szűcs Barbara Eszter festőművész, Szikora Tamás Munkácsy-díjas festőművész, Érdemes Művész, Szőcs Miklós Tui szobrászművész

A kiállítást köszöntötte I Dr. Gémesi György, Gödöllő Város polgármestere és Kovács Balázs, a Gödöllői Művészetek Háza ügyvezető igazgatója
A kiállítást megnyitotta I A. Szabó Magda, kulturális főtanácsadó, Duna Tv
Közreműködött a Gödöllő Consort: Buka Enikő furulya, Fodor László furulya, dob, Kósáné Szabó Beáta gitár, lant és T. Pataki Anikó cselló
A kiállítást rendezteI D. Udvary Ildikó művészettörténész
A kiállítás kurátorai I Katona Szabó Erzsébet textilművész és Incze Mózes festőművész

Támogatók I Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága I Gödöllő Város Önkormányzata

 

A BAROKK ÉVHEZ KAPCSOLÓDÓ INSTALLÁCIÓK GÖDÖLLŐN I 2011.

Fűinstalláció a Főtéren
Az installáció a barokk kertek reprezentatív, hímes partereit (parterre de broderie) fogalmazta újra, kapcsolatot teremtve a Főtér újonnan kialakított füves területeivel. Kiindulópontként a parterek kedvelt motívuma, a különböző irányokba kanyarodó csigavonal (voluta) szolgált. Ez az ornamens jelent meg díszítőelemként a barokk kertek szimmetrikus, kötött rendszerét elvető, azt szabadon újra értelmező alkotásban. A könnyed, lendületes vonalakat a formára igazított gyepszőnyeg rajzolta ki, feloldva és összekötve a tér különböző burkolatú zónáit.

Guba Sándor építész, Hidasi Zsófia textiltervező művész, Varga Zoltán Zsolt szobrász

Barokk csendélet a Városi Könyvtár kirakatában
A csendéletfestészet a barokk korban vált önálló műfajjá. A bravúros valósághűséggel megfestett képekkel a szem megtévesztésére és az ábrázoltakon túlmutató, allegorikus  jelentések közvetítésére törekedtek. Az öt érzék-csendéleteken a képeken látható tárgyak az öt érzék valamelyikét jelképezik. Ez a csendélet típus a földi hívságok hiábavalóságát szimbolizáló vanitas-csendéletekhez kapcsolódik, mert a kártya, a pénz és a hangszerek az élet élvezetének eszközei és bizonyos esetekben az emberi gyarlóságok leképezései.
A könyvtár kirakatában egy 17. századi francia festő csendéletének elemei mintha egy kódex lapjai közül emelkedtek volna ki, elhagyva a festmény terét.

Bagdi Katalin textiltervező művész, Kauroch Márton

Parókabolt a Hamvay-kúria vakablakában
A Múzeumok Éjszakáján virtuális parókabolt nyílt a Hamvay-kúria egyik vakárkádjában, megidézve a barokk kor rizsporos világát, a csigákba rendezett, elképesztő hajkölteményeket. A vetített parókákat aznap este bárki felpróbálhatta.
A programhoz egy kis kreatív foglalkozás is kapcsolódott, így a helyszínen alkalom adódott egy saját papírparóka elkészítésére.

Guba Sándor építész

Barokk irodalom a főtér padokon
A Főtér padjain ülők a 17-18. századi magyar gondolkodók – köztük Gróf Grassalkovich Antal – természetről szóló írásainak részleteit olvashatták. Az idézeteket a világ száz legszebb betűje közé beválasztott Misztótfalusi-antikvával szedtük, amelyet Misztótfalusi Kis Miklós erdélyi származású betűmetsző tervezett a 17. század végén.

Dörögdi Orsolya formatervező művész, Szabó Emma Zsófia művészettörténész

Fényinstalláció a Református Templom Homlokzatán
A város legrégebbi barokk épületén, a református templom homlokzatán a barokk illuzionizmust idézte Balogh András zenével kísért fényfestése. A homogén falfelület néhány percre életre kelt, megmozdult, és teret adott egy barokk motívumokból és építészeti elemekből kirajzolódó mozgalmas játéknak. A visszafogott homlokzat így egy estére felelevenítette a barokk művészet sokszor túlzásoktól, erős teatralitástól sem mentes hangulatát.

Balogh András Miklós építész, Varga Zoltán zeneszerző

Lampionfesztivál a Főtéren
A kupolák a barokk építészet jellegzetes és lenyűgöző produktumai. A szabályos, geometrikus alakzatokból felépülő struktúrák a természetes fény meglepő használatával lebegni látszanak a belső templomtér fölött. A barokk kupolák szerkesztőelvéből inspirálódó lampionfüzér a főtér két barokk korabeli épülete, a református templom és a Hamvay kúria között volt kifeszítve a nyár folyamán. A városnak készülő lámpatestek a kupolák mintájára geometrikus alapelemekből építkeznek és könnyed formavilágukkal vonzó esti találkozóhellyé tették a teret.

Juhász Ádám formatervező művész

Barokk sziluettek a Hamvay-kúria homlokzatán
A barokk illuzionizmusra reflektálva a Hamvay-kúria árkádjai megduplázódtak a vetítés során, és a virtuális árkádokban barokk kori alakok kezdték meg sétájukat, felvillantva a kúria életének egy korábbi szakaszát. Titkok, intrikák, románcok és cselszövések jelenetei bontakoztak ki a szemünk láttára.

Lovas Dávid videóművész, Góg Emese videóművész

Kurátorok I Hidasi Zsófia textiltervező művész I Szabó Emma Zsófia művészettörténész
Támogatók I Gödöllő Város Önkormányzata I Művészetek Háza, Gödöllő

 

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA GÖDÖLLŐN I 2011. június 18.

Személyes találkozás, kötetlen beszélgetés a kiállító művészekkel

Hangulatzenélés a GIM-ház teraszán
Közreműködött I Csúr Gábor zongora, Derecskei András hegedű, Dóra László dob, Szabó Mátyás basszusgitár

 

SCENARIO I BAROKK TÉRINSTALLÁCIÓ A KIRÁLYI KASTÉLY PARKJÁBAN I 2011. augusztus 6. – október 31.

A Barokk Év Gödöllőn 2011 programsorozat keretében Remsey Dávid és Turny Zoltán grafikusművészek koprodukcióján alapuló térinstalláció került bemutatásra a Gödöllői Királyi Kastély felső parkjában. Az óriásgrafikák a barokk kor színházi díszletelemeinek paravánszerű megjelenését követték, és egy szabadon értelmezett kültéri színházat formáztak a park egyik fenyőligetében. Az alkalmazott grafika eszközkészletéből építkező munkák így olyan térinstallációt alkottak, ahol a párhuzamosan futó színdarabok magukon a díszleteken zajlottak. A képi elemek képről-képre haladva alakultak át, újabb és újabb értelmezést és jelentésréteget nyerve.

Alkotók I Remsey Dávid grafikusművész, Turny Zoltán grafikusművész

Megnyitó I 2011. augusztus 6. 17h
Köszöntőt mondott I Gönczi Tibor, a Gödöllői Királyi Kastély ügyvezető igazgatója
Megnyitó beszédet mondott I Borbáth Péter író
Kurátorok I Bugya Brigitta művészettörténész I Guba Anna művészettörténész

Támogatók I Nemzeti Kulturális Alap I Gödöllő Város Önkormányzata I Művészetek Háza Gödöllő I Gödöllői Királyi Kastély
Installállás I Boros Gábor – Solution

Megnyitó fotók I Szesztay Csanád I Műtárgy fotók I Bujnovszky Tamás

 

MŰHELYNAP I A Reflexiók barokk kertre című kiállítás záróeseménye I 2011. október 1.

A finissage keretében Zemlényi Csaba festőművész barokk inspirációjú művei voltak láthatóak a GIM-Ház kiállítótermében.

 

ÉVEK ÉS SZÍNEK I A Magyar Kárpitművészek Egyesületének kiállítása I 2011. október 16. – 2012. február 28.

A kiállítást köszöntötte I dr. Gémesi György Gödöllő város polgármestere
A kiállítást megnyitotta I dr. Feledy Balázs művészeti író
Kurátor I Lencsés Ida Ferenczy Noémi-díjas kárpitművész

Kiállító művészek I Balogh Edit, Baranyi Judit, Benedek Noémi, Bocz Beáta, Bódis Erzsébet, Csókás Emese, Farkas Éva, Fóris Katalin, Harmati Zsófia, Katona Szabó Erzsébet, Kiss Katalin, Kneisz Eszter, Kovács Péter, Lencsés Ida, Pázmány Judit, Remsey Flóra, Szabó Verona, Tápai Nóra, Vajda Mária

 

Aktuális