Bajkó Dániel festőművész kiállítása

„… hogyha valamit tudok,
hát ezt tudom, e forró folyosót,
e nyílegyenes labirintust, melyben
mind tömöttebb és mind tömöttebb
és egyre szabadabb a tény, hogy röpülünk.”

Pilinszky János: Egyenes labirintus

Meghatározhatatlan terekbe, különleges időtlenségbe húznak minket Bajkó Dániel festményei, egy olyan univerzumba, amelyben halvány támpontokat, fogódzókat találunk csak a létezés fizikai törvényszerűségeire vonatkozóan. Alkotásai az absztrakt és az ábrázoló művészet határán egyensúlyoznak. Feszültséget, különös energiákat generál ez a kettősség. Kompozícióin organikus természeti elemek transzformálódnak a geometria és a digitalizáció nyelvén. Bajkó Dániel festményei egyfajta asszociációs láncként épülnek egymásra, Egyenes labirintus című képsorozatát Pilinszky verse, míg Aszterión háza című sorozatát Borges novellája ihlette. Előtér és háttér rétegei izgalmas kapcsolódásokat hoznak létre festményein, tudatosan irányít vagy éppen hagy minket irányítás nélkül a térbeli viszonyokat illetően. Művei a mai kor emberének útkeresését vizualizálják, viszonyítási pontok keresését a fizikai és a virtuális térben. Folyamatosan megkérdőjelez, ugyanakkor folyamatosan össze is fűz, párhuzamos világokat integrál Bajkó Dániel művészete. A kiállítás a művész legújabb alkotásait mutatja be.

Kiállítás megnyitó: 2021. május 29. szombat 17:00

A kiállítást köszönti I Dr. Gémesi György, Gödöllő város polgármestere
A kiállítást megnyitja I Tayler Patrick képzőművész, művészeti író

A kiállítás megnyitón közreműködik Győrffy Ákos, József Attila-díjas költő, aki egyedi hangtájkép felépítésével és felolvasással reflektál a kiállított művekre.

A kiállítás kurátora I Hidasi Zsófia textilművész, a Gödöllői Iparművészeti Műhely művészeti vezetője
Felelős kiadó I Katona Szabó Erzsébet, Ferenczy Noémi-díjas textilművész, a Gödöllői Új Művészet Közalapítvány elnöke

Támogató I Gödöllő Város Önkormányzata

A kiállítás megtekinthető 2021. augusztus 31-ig szombatonként 14-18 óráig, előzetes bejelentkezés alapján más napokon is.

Az egészségügyi rendelkezések értelmében az eseményen csak érvényes védettségi igazolvánnyal lehet részt venni, amelyet a bejáratnál ellenőrzünk. A belső terekben a maszk viselése kötelező. Köszönjük a megértést!

Az esemény nyilvános, amelyen kép-és hangfelvétel készül.

Grafikai terv I Szabó Lilla Laura
Fotók I Fülöp Dániel Mátyás

Aktuális