Matrix of Flowers

textilművészeti kiállítás & design vásár

MATRIX OF FLOWERS
textilművészeti kiállítás & design vásár

2023. 10. 08. – 2024. 06. 30.

A tárlat egy kortárs virágokból kirajzolódó hálózatot tár elénk, szubjektív koncepciók mentén feldolgozva az egykori szecessziós gödöllői művésztelep szőnyegeinek virágmotívumait. A „virág vázával” témára épülő szőnyegek nagyrészt a szövőműhely első korszakában készült, geometrikus formavilágú kilim szőnyegek. A szövés rendszere és logikája, a horizontális és vertikális struktúráltság a mintatervek felületképzésében és felépítésében is visszaköszön, a szövés technikáját pedig az erre az alkalomra készült handtufting alkotások idézik meg. A mátrixszerűen egymásra épülő elemek rendszerét a mintatervkollekciók felépítése és a kiállítás installációja is követi. A tárlaton a 80 mintaterv mellett minden alkotótól 1-1 kompozíciót mutatunk be installatív kontextusba emelve, anyagba, struktúrába és térbe átültetve a sík kompozíciókat.

MENTORPROGRAM

A projekt a 2021-ben megvalósult Florárium mentorprogram koncepcióját követi: a meghívott fiatal alkotók szubjektív szűrőjükön, egyéni vizuális megfogalmazásmódjukon keresztül idézik meg az egykori szecessziós művésztelep szövőműhelyének hat kiválasztott szőnyegét. A 2023-as Textilműhely+ mentorprogram keretében a résztvevők a szakmai tervezés mellett szitanyomó és handtufting workshopokon vettek részt. Textilműhely+ programunk keretében szervezett formában segítjük a pályakezdő textiltervező művészeket és textiltervező hallgatókat. Célunk, hogy a szakmai workshopok keretében a fiatal alkotók minél sokszínűbb szakmai tudásra, technikai tapasztalatra tegyenek szert az egyetem elvégzése után és mellett is. Reményeink szerint az itt megszerzett tudásuk segíti a pályán való elhelyezkedésüket és új művészeti alkotások, kollekciók megvalósulását generálja majd.

A mentorprogram vezetője I Hidasi Zsófia textiltervező művész
A szitanyomó workshop vezetője I Zimonyi Gwendolyn textiltervező művész
A handtufting workshop vezetője I Sipos Lili textiltervező művész

DESIGN VÁSÁR

A kiállításon látható mintatervek támogatói termékek formájában – táska, neszeszer, kendő, füzet, puzzle, párnahuzat – megvásárolhatók a megnyitót követő designvásáron, és a kiállítás teljes időtartama alatt is, így mindenki hazavihet magának egy kis szeletet a kedvenc kollekciójából. A megvásárolt termékekkel a GIM épületének felújítását támogatják a vásárlók, amit ezúton is köszönünk.

25 ÉVES A GIM

A Gödöllői Iparművészeti Műhely ebben az évben ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját. A születésnapot tortával és vendéglátással ünnepeljük, emellett a megnyitó után ünnepélyesen megöntözzük azt a fát, amelyet ebből az alkalomból ültettünk el a GIM-ház kertjében, Ezúton is köszönjük mindenkinek, aki bármilyen formában segítette, támogatta a tevékenységünket az elmúlt 25 évben.

Az ünnepség támogatói I Caravella Café Gödöllő, Dombvidék Kosárközösség, Pálmaház Kertészet, Gödöllő

 

MEGNYITÓ

2023. 10. 08. vasárnap 15.30

A kiállítást köszönti I DR. GÉMESI GYÖRGY, Gödöllő város polgármestere és KATONA SZABÓ ERZSÉBET textilművész, a Gödöllői Új Művészet Közalapítvány elnöke
A kiállítást megnyitja I FARKAS-ZENTAI LILI, az OCTOGON online magazin főszerkesztője
A kiállítás kurátora I HIDASI ZSÓFIA textiltervező művész, a GIM művészeti vezetője

KIÁLLÍTÓK

BÁRÁNY FANNI textiltervező hallgató
ÉGER CSENGE textiltervező hallgató
FRANKÓ NÓRA textiltervező hallgató
KECSKÉS FANNI textiltervező művész MA
KÖVES RENÁTA textiltervező művész BA
RÓKA FLÓRA textil- és divattervező
SZABÓ LILLA LAURA textiltervező hallgató
SZALAY-BOBROVNICZKY JANKA textiltervező hallgató
UJVÁRY BERTA textiltervező művész MA
ZIMONYI GWENDOLIN textiltervező művész MA

Felelős kiadó I KATONA SZABÓ ERZSÉBET, a Gödöllői Új Művészet Közalapítvány elnöke

Támogatók I Gödöllő Város Önkormányzata, Nemzeti Kulturális Alap
Együttműködő partnerek, támogatók I Imágó Reklámgrafika, Triform Neon Kft.

Grafika I Ipsics Barbara
A meghívó Bárány Fanni mintatervének a felhasználásával készült.

A kiállítás megtekinthető minden szombaton 14-18 óra között, illetve előzetes bejelentkezés alapján más napokon is.

 

 

Fotók: R. Á.

 

 

Aktuális